با کاهش دمای هوا در فصل زمستان، احتمال بروز یخ زدگی لوله آب افزایش می یابد. دمای زیر صفر درجه هوا در اوقاتی از شبانه روز که مصرف آب به حداقل می رسد و جریان آب از لوله ها قطع می شود، هوای سرد باعث یخ زدن لوله آب و کنتور می شود. همانطور که می دانید آب به هنگام انجماد حجم بیشتری میگیرد. بنابراین به لوله از داخل فشار وارد می کند و این فشار به ترکیدگی لوله می انجامد. لذا باید تدابیری جهت جلوگیری از یخ زدگی لوله آب ساختمان ها اندیشید تا از بروز این مشکلات و هزینه های جانبی آن پیشگری شود.
برای آب کردن یخ زدگی لوله آب ساختمان ها، ابتدا باید محل دقیق آن را بیابید و سپس با چند روش ساده و اساسی وجود دارد که شما به راحتی می توانید با انجام آنها از ترکیدگی و نشت لوله جلوگیری کنید.
شناسایی محل یخ زدگی لوله آب در ساختمان
- تک تک شیرهای آب را کمی بازکنید. در این صورت به راحتی می توانید تشخیص دهید که یخ زدگی لوله آب در کدام قسمت ساختمان رخ داده است.
- بیشتر اوقات یخ زدگی لوله آب فاضلاب در قسمت های سردتر مثل انبار ها، زیرزمین ها و امثال اینها اتفاق می افتد. توصیه می شود ابتدا این قسمت های ساختمان برای یافتن یخ زدگی چک و بررسی شود.
- در قسمت هایی که گفته شد به ویژه نزدیک اتصالات و شیرآلات به دنبال نشتی و ترک و یا چکه آب بگردید. همانطور که گفته شد یخ زدگی با افزایش حجم و فشار به دیواره های لوله باعث صدمه به لوله های ساختمان شما می شود.
- حال که به طور کلی مشخص شد یخ زدگی لوله آب در کدام قسمت ساختمان رخ داده است؛ باید محل دقیق آن را برای آب کردن یخ زدگی بیابید. برای یافتن محل دقیق یخ زدگی لوله آب چند روش پیشنهاد می شود:
- با دست خود روی لوله ای که حدس میزنید یخ زدگی در آنجا اتفاق افتاده است بکشید. طبیعی است که محل یخ زده دمای کمتری نسبت به دیگر قسمت های لوله دارد. شما با کمی دقت می توانید محل دقیق یخ زدگی لوله آب را بیابید.
- استفاده از دستگاه حرارت سنج کار را برای شما آسان تر می کند.
- با یه ابزار مثل پیچ گوشتی بر روی لوله بزنید. معمولاً در قسمت یخ زده صدای تیز و مشابه با شی را سخت از دیگر نواحی لوله خواهید شنید.
روش های موثر برای آب کردن یخ زدگی لوله آب
پس از پیدا کردن حدودی محل یخ زدگی لوله آب باید به از بین بردن آن یعنی آب کردن یخ زدگی لوله ها بپردازیم. شما می توانید با به کار گیری از این روش ها به راحتی لوله ی یخ زده را باز کنید. گاهی اوقات باز کردن یخ زدگی لوله های آب ساختمان می تواند خیلی ساده باشد و گاهی نیاز به دانش فنی و افراد فنی کار را دارد. اگر برای رفع گرفتگی لوله یخ زده از ابزار نا مناسب استفاده کنید، احتمال شکستن و ترکیدن لوله بالا می باشد، لذا در این مواقع حتما شرایط را بسنجید و بهترین راه حل را انتخاب کنید.
بازکردن شیر آب:
نزدیک ترین شیر آب به مکان یخ زده را کمی باز کنید. این امر باعث به جریان افتادن آب در لوله می شود. آب در حال حرکت نسبت به آب ساکن داخل لوله شانس کمتری را برای یخ زدگی دارد. جریان آب درون لوله و فشار حاصل از آن به قسمت یخ زده می تواند یخ زدگی درون لوله را باز کند و راه لوله نیز باز شود.
گرم کردن لوله آب با حوله:
یک حوله و یا پارچه را دورن آب گرم خیس کنید. آب اضافی را بگیرید و سپس آن را دور تا دور لوله مورد نظر یخ زده بپیچانید. این کار را چندین مرتبه تکرار کنید. توجه داشته باشید دمای آب گرمی ک پارچه را با آن گرم می کنید بین 10-15 درجه باشد. نگذارید حوله سرد شود چرا که در این صورت نتیجه ی برعکسی خواهد داد.
گرم کردن لوله آب با سشوار:
چنانچه حوله ی گرم نتیجه نداد می توانید از سشوار برای ذوب کردن یخ زدگی لوله آب منزل خود استفاده کنید.
شیر آب را باز کنید و با کمک سشوار لوله را گرم کنید. توجه داشته باشید که در ابتدا از حرارت پایین استفاده کنید و سشوار را در قسمت های مختلف لوله بگیرید و سشوار را یک قسمت نگه ندارید چرا که نگه داشتن در یک قسمت و حرارت بالا و ناگهانی باعث ترکیدگی لوله می شود.
گرم کردن محیط:
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد بیشتر یخ زدگی لوله آب ها در قسمت های سرد منزل رخ میدهد. بنابراین یکی از آسان ترین و بهترین روش برا رفع یخ زدگی لوله آب گرم کردن محیط است. برای این کار می توانید از چند منبع روشنایی و یا وسایل گرمایشی مانند بخاری برای گرم کردن هوای آزاد اطراف لوله یخ زده استفاده کنید. این روش برای لوله هایی که در داخل کار نصب شده اند و در دسترس نیستند نیز استفاده می شود.
استفاده از نوار گرمایشی:
نوار گرمایشی، می تواند یکی از بهترین وسایلی باشد که به باز کردن لوله های یخ زده کمک می کند. چسب های حرارتی متشکل از المنت های گرمایی هستند که با وصل کردن آن به پریز برق، کم کم المنت ها شروع به گرم شدن می کنند. شما می توانید این نوار های گرمایشی را از فروشگاه های ابزار ساختمانی تهیه کنید. قبل از استفاده حتما دستورات سازنده محصول را مطالعه و از آنها پیروی کنید.
نوار را دور تا دور لوله ی یخ زده بپیچید و انتهای آن را به نزدیک ترین پریز برق وصل کنید. توجه داشته باشید در ابتدا هرگز از حرارت بالا برای انجام کار استفاده نکنید. توصیه می شود از دمای متوسط و حتی المقدور از درجه پایین استفاده کنید تا به لوله ها صدمه وارد نشود و لوله ها دچار ترکیدگی نشوند.
سوراخ کردن دیوار:
چنانچه لوله های یخ زده در داخل دیوار و یا زیر زمین قرار گرفته باشند و از روش استفاده از وسایل گرمایش نتیجه نگرفتید متاسفانه باید دست به کمی تخریب زد. این روش به عنوان آخرین راه پیشنهاد می شود. در این روش شما باید از یک فرد متخصص و فنی کار کمک بگیرید تا حفره ای در دیوار (قسمتی که لوله یخ زده است) ایجاد کرده و سپس با استفاده از یکی از روش های قبل، لوله را گرم کرده و مشکل یخ زدگی لوله آب ساختمان خود را برطرف نمایید.
رفع مشکل ترکیدگی لوله آب و فاضلاب و بروز نشت آب
چه با رعایت نکات فنی و راه حل های فوق و چه بدون توجه به آن ها، ممکن است در هر صورت مشکل ترکیدگی لوله های آب و فاضلاب و همچنین بروز مشکل نشت آب برای ساختمان های مختلف رخ بدهد. شهروندان گرامی تهران و کاربران سایت فنی کارا، می توانند با مراجعه به صفحه ی تشخیص ترکیدگی لوله آب با دستگاه نسبت به جستجوی افراد ماهر در زمینه ی خدمات نشت یابی مراجعه نموده و با مشاهده مشخصات و سوابق افراد، نسبت به دریافت خدمات با کیفیت و مناسب اقدام نمایند. همچنین برای دریافت خدمات نشت یاب در سایر شهرها، کافی است از بخش جستجوی سایت اقدام کرده و با انتخاب خدمت مورد نیاز، شهر و منطقه ی مربوطه، نزدیکترین افراد فنی کار در زمینه ی تشخیص ترکیدگی لوله و نشت یابی را بیابید.
دسته بندی شده در: تشخیص ترکیدگی لوله, آموزش, مجله