ساخت ساختمان های ضد زلزله نیازمند رعایت ضوابط فنی و همچنین استفاده از مصالح با کیفیت و مرغوب می باشد، از جملیه استفاده از مصالح ساختمانی درجه یک، استفاده از شیشه هایی با کیفیت بالا و دوجداره، در این مطلب به تشریح این نکات در ساخت ساختمانهایی با اسکلت فلزی، بتنی و خشتی می پردازیم.
اگر قصد ساخت یک ساختمان ایمن در برابر زلزله را برای خود دارید، کافی است با رعایت ضوابط فنی مقاوم سازی ساختمان اقدام به ساخت یک ساختمان مطمئن کنیم. بهتر است بدانید یکی از مهم ترین نکات در ساخت ساختمان های ضد زلزله استفاده از مصالح با کیفیت و قابل اعتماد است. شما هرچند طبق یک نقشه اصولی و با رعایت کلیه ضوابط فنی ساختمانی را ساخته باشید ولی در ساخت آن از مصالح مرغوب استفاده نکرده باشید، عمر این ساختمان خیلی زیاد نخواهد بود.
در ادامه برخی نکات مهم را یادآور می شویم تا با رعایت آنها از اشتباهات و خطاهای فنی مجری ساختمان جلوگیری کنید و با اطلاع کردن مهندس ناظر خود، خسارات ناشی از دوباره کاری و بار مالی آن را متحمل نشوید. همچنین از خسارات جبران ناپذیری که بعدا بر اثر این خطاها به ساختمان شما وارد می شود، جلوگیری کرده اید.
ساخت ساختمان های ضد زلزله با اسکلت فلزی
در ساخت ساختمان هایی که اسکلت فلزی دارند از پروفیل های فولادی در تیر ها و ستون های آن استفاده می شود. اجرای سریع و اینکه نسبت به حالت بتنی ابعاد ستون ها کوچک تر است و همچنین مقاومت بالای فولاد در برابر فشار و کشش از مزیت های این نوع اسکلت ساختمان می باشد. نصب و اتصال اجزای تیر، پل ها و ستون ها در اسکلت در ساخت ساختمان های ضد زلزله با اسکلت فلزی به دو روش پیچ و مهره یا جوشکاری انجام می شود. در کشور ما، اکثر ساختمان های مسکونی را با اسکلت فلزی و با روش جوشکاری می سازند.
معایب ساخت ساختمان های ضد زلزله با اسکلت فلزی
در بعضی از مناطق در ساخت ساختمان ها از اسکلت فلزی استفاده شده است که در این نوع اسکلت بندی چون از فلز استفاده می شود، احتمال زنگ زدگی و زنگ خوردگی و همچنین ضعفی که در برابر آتش سوزی دارند از معایب این نوع اسکلت بندی در ساخت ساختمان ها با اسکلت فلزی می باشد. بنابراین بسیاری از کارشناسان استفاده از اسکلت فلزی را در ساخت ساختمان های ضد زلزله توصیه نمی کنند پس تا جاییکه امکان دارد از این نوع اسکلت بندی استفاده نکنید.
ساخت ساختمان های ضد زلزله با اسکلت بتنی
اگر ساخت ساختمان با اسکلت بتنی آرمه باشد، ساختمان را بتنی می نامند. اگر ساخت ساختمان های بتنی به صورت صحیح اجرا شود، ساختمان در برابر زلزله از خود مقاومت خوبی نشان می دهد این قضیه در مناطقی که دچار زلزله شده اند و ساختمان هایی که از این نوع اسکلت بندی استفاده کرده اند، به وضوح دیده شده است. همانطور که از شواهد پیدا است بسیاری از ساختمان هایی که از این نوع اسکلت بندی استفاده کرده اند، در زمان زلزله خیلی کمتر خسارت و آسیب میبینند.
مزایای ساخت ساختمان های ضد زلزله با اسکلت بتنی
- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی
- اجرای معماری در خور توجه
- اجرای سازه های خاص
- عملکرد بهتر دیوارهای آجری با اسکلت بتنی
- ساخت ساختمان هایی با اسکلت خشتی
این نوع ساخت بیشتر در ساخت ساختمان های روستایی و همچنین شهرهای کوچک و به دلیل شرایط آب و هوایی انجام می گیرد. استفاده از دیوار های خشتی در ساخت ساختمان ها بهترین روش گرمایشی و سرمایشی خانه ها در مناطق کویری و مناطقی که شب های سرد و روزهای گرم دارند، می باشد.
معایب ساخت ساختمان هایی با اسکلت خشتی
متاسفانه این نوع دیوار ها در برابر زلزله هیچ گونه مقاومتی ندارند و بسیار آسیب پذیر بوده و در صورت بروز زلزله به صورت آواری مهیب باعث می شود جان بسیاری گرفته شود. البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی و روی کارآمدن ابزار مدرن و مستحکم از این نوع اسکلت استفاده نمی شود، مگر در مناطق دور افتاده و یا ساختمان هایی که قبلا با استفاده از این مواد ساخت و ساز کرده اند، در غیر این صورت استفاده از اسکلت خشتی به دلیل امنیت پایینی که دارد، دیگر رواج ندارد. در ساختمان های قدیمی که از این نوع اسکلت بندی استفاده کرده اند، توصیه می شود تا با بازسازی ساختمان از بروزر حوادث ناخواسته جلوگیری کنند.
دسته بندی شده در: مقاوم سازی ساختمان, تاسیسات, مجله, دانستنی ها