در گذشته رنگ کاری بر روی چوب به وسیله رنگ های شیمیایی انجام می شده اما امروزه رنگ کار و نقاشی ساختمان رنگ ها و روغن های گیاهی استفاده می کنند. رنگ ها و روغن های گیاهی آثار و پیامدهای منفی مربوط به رنگهای شیمیایی از جمله بوی بد و آثار مخربی که بر روی تنفس می گذارد را نداشته و همچنین دیگر معایبی که رنگهای شیمیایی دارند را ندارند.
با توجه به پیشرفت فناوری و روی کار آمدن رنگهای جدیدی که به منظور رنگ کاری بر روی چوب استفاده قرار میگیرد، این سوال پیش می آید که استفاده از همان رنگ های سابق بهتر است یا استفاده از رنگ هایی با تکنولوژی جدید؟ در هنگام خرید رنگ حتما متوجه گرانتر بودن رنگ های گیاهی شده اید اما مزایای که این رنگ نسبت به رنگهای شیمیایی دارد ارزش این اختلاف قیمت را دارد.
استفاده از رنگ های سلولزی و روغنی تنها به دلیل ارزان قیمت تر بودن آنها رواج بیشتری نسبت به استفاده از رنگ و روغن های گیاهی دارد، اما همچنان استفاده از روغن های گیاهی توصیه می شود. در ادامه این مطلب به مقایسه هزینه اجرای رنگ های شیمیایی یا همان سلولزی با رنگ های گیاهی بر روی چوب به مساحت یک متر مربع پرداخته ایم.
پارامترهای مهم در مقایسه هزینه اجرای رنگ شیمیایی و گیاهی
- میزان مواد استفاده شده در رنگ کاری
- هزینه سربار اجرای رنگ در یک متر مربع
- زمان صرف شده در این کار
- میزان دستمزد نقاش ساختمان
- و…
هزینه سربار چیست؟
یکی از پارامتر هایی که در هزینه ی تمام شده نقش اساسی ایفا میکند هزینه سربار میباشد. هربار در حقیقت هزینههایی است که به طور مستقیم در ساخت و تولید کالا دخالتی نداشته و به راحتی نمی توان تحمل این هزینه ها را مربوط به تولید محصول یا کالای سفارشی و خاصی دانست.
هزینه هایی که مستقیما قابل شناسایی می باشد اما ارتباط دادن آنها به سفارشی خاص یا کالای مشخص و مقرون به صرفه نمی باشد را با عنوان سربار ساخت طبقه بندی می کنند. به عنوان مثال می توان به هزینه هایی مثل نخ در دوخت لباس و یا میخ و چسبی که در نجاری مورد استفاده قرار می گیرد، اشاره کرد. اگرچه این هزینه ها در ساخت و تولید کالا نقشی اساسی دارند اما مصرف آنها بسیار ناچیز و کم می باشد. در نتیجه مصرف آنها به عنوان سرباز تلقی می شود.
با توجه به هزینه سربار در ابتدا باید هزینه های مربوط به اجرای رنگ سلولزی محاسبه شود البته با محوریت رنگ پایانی نیم پلی استر، در مرحله بعد نیز هزینه های مربوط به اجرای روغن گیاهی مخصوص بر روی چوب مورد بررسی قرار می گیرد.
مقایسه هزینه اجرای رنگ شیمیایی بر روی چوب
مراحلی که در اجرای رنگ سلولزی بر روی چوب انجام می شود به شرح زیر می باشد:
- پرداخت اولیه
- آستر اولیه
- سیلر کاری
- سنباده کاری دست دوم
- سیلر کاری دست دوم
- سنباده کاری دست سوم
- رنگ پایانی
پرداخت اولیه شامل سنباده به سلاح دست اول می باشد که در هر دو محصول به صورت مشترک است. آستر اولیه، مواد آستر و زمان اجرا و همچنین زمان جهت خشک شدن آستر اولیه که اغلب بین ۱ تا ۴ ساعت طول میکشد را شامل می شود. در این مرحله در صورت نیاز برای تغییر رنگ باید از جوهر یا آستر شاپان استفاده کرد. سیلر کاری شامل مواد سیلر و زمان اجرا و همچنین زمانی جهت خشک شدن سیلر که اغلب بین ۳ تا ۶ ساعت می باشد، است و به ازای هر متر مربع حدود ۶۰۰ سی سی از محلول سیلر و تینر مورد نیاز است.
سنباده کاری دست دوم که ورق سمباده و زمان سنباده کاری بعد از سیلر را شامل می شود. فرآیند هایی که در این مرحله انجام می شود شامل خاک گیری و همچنین جابجایی محصول می باشد.
سیلر کاری دست دوم
مواد سیلر و همچنین مدت زمان اجرا بعلاوه زمانی که برای خشک شدن سیلر لازم است، به ازای هر متر مربع حدود ۴۰۰ سی سی محلول سیلر و تینر مورد نیاز می باشد.
سنباده کاری دست دوم
شامل ورق سنباده مدت زمان سنباده کاری و همچنین مراحل جابجایی محصول و خاک گیری می باشد که در مجموع این زمان به زمان اجرای کار اضافه می شود. رنگ پایانی که شامل مراحل مواد نیم پلی استر و همچنین زمان اجرا بعلاوه مدت زمان خشک شدن می باشد که این زمان بین ۴ الی ۱۲ ساعت طول می کشد.
معایب استفاده از رنگ های شیمیایی
استفاده از رنگ های شیمیایی در دراز مدت باعث ایجاد بیماریهای تنفسی از قبیل سرطان ریه می شود و همچنین استفاده از این رنگ ها برای پوست مضر بوده و در نهایت منجر به سرطان پوست و سرطان خون می گردد. لذا توصیه می شود که اگر به مدت طولانی با رنگ سر و کار دارید حتما از روغن های گیاهی به جای رنگ های شیمیایی استفاده کنید.
اجرای رنگ کاری با روغن گیاهی
رنگ کاری با استفاده از روغن های گیاهی شامل مراحل پرداخت اولیه و اجرای رنگ پایانی میباشد که پرداخت اولیه شامل ورق سمباده و همچنین زمان سنباده کاری دسته اول می باشد که همانطور که در بالا گفته شد این مرحله برای اجرای رنگ شیمیایی و روغن گیاهی به صورت مشابه و مشترک میباشد.
اجرای رنگ پایانی نیز شامل مواد روغن و همچنین زمان اجرا که حدوداً پنج دقیقه طول میکشد و همچنین مدت زمان خشک شدن می باشد که جالب است بدانید این زمان بلافاصله بعد از اجرا می باشد. حال با توجه به مراحل و مدت زمانی که طول میکشد شاهد هستید که استفاده از روغن گیاهی مدت زمان کمتری صرف شده و مزایای بیشتری نسبت به استفاده از رنگ های شیمیایی دارد.
دسته بندی شده در: نقاشی ساختمان, مجله, دانستنی ها