برای پیدا کردن علت ترکیدگی لوله های پلی اتیلن در لوله کشی آب ساختمان ابتدا باید با جنس این لوله ها آشنایی بیشتری پیدا کرده و سپس به بررسی عوامل ترکیدگی لوله های پلی اتیلن پرداخت. لوله های پلی اتیلن که با نام اختصاری PE شناخته می شوند و جالب است بدانید این لوله ها در زیر زمین عمری بالغ بر 100 سال را دارند و 60 الی 70 درصد هزینه ی لوله کشی را، هزینه دفن این لوله ها در زمین به خود اختصاص می دهند. مواد اولیه پلی اتیلن در درجه های متفاوتی تولید می شود. در ایران اغلب لوله های پلی اتیلن با درجه PE80 و PE100 تولید می شود و در جهان با درجه 120 شروع می شود.
متاسفانه هر ساله به خصوص در فصل زمستان شاهد ترکیدگی لوله های آب یا ترکیدگی لوله های فاضلاب خواهیم بود و جدا از هزینه های تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه ، هزینه های برطرف کردن نم و رطوبت سقف و یا نم و رطوبت دیوار یا کف و هزینه های لوله کشی مجدد و… را به همراه خواهد داشت که اگر همان ابتدا در زمان لوله کشی ساختمان از لوله هایی مرغوب و با کیفیت عالی استفاده شود از ایجاد هزینه هایی اینچنین جلوگیری خواهد شد. لوله های پلی اتیلن لوله های مقاومی هستند ولی گاهی شاهد ترکیدن این نوع از لوله ها نیز هستیم که باید علت ترکیدگی لوله های پلی اتیلن را با دقت بیشتری بررسی کرد.
کاربردهای لوله پلی اتیلن
- اتصال فاضلاب های منازل و شهری
- آبیاری بارانی
- آبیاری قطره ای
- آبیاری گیاهان
- آبیاری باغچه ها و باغات
- انتقال آب شرب شهری
- انتقال گاز و…
خوردگی و پوسیدگی شایع ترین علت ترکیدگی لوله های پلی اتیلن
لوله های پلی اتیلن نیز به دو دسته دو جداره و تک جداره تقسیم می شوند که از لوله های تک جداره برای انتقال آب و فاضلاب و بر مبنای فشاری که داخل لوله به بدنه وارد می شود، متفاوت می باشد و از لوله ای پلی اتیلن دو جداره معمولا در آب گذرها و زیر گذر ها استفاده می شود. در گذشته برای انتقال آب از لوله های فلزی برای انتقال آب استفاده می کردند که این شیوه دیگر منسوخ شده است و در اکثر پروژه ها از پلی اتیلن استفاده می کنند که بر خلاف محصولات دیگر، لوله پلی اتیلن از جنس HDPE فاقد زنگ خوردگی است و مقاوم در برابر رشد بیولوژیکی می باشد، از این رو این لوله ها عمر مفید بیشتری دارند و از هزینه های اضافی که بعدها بر اثر پوسیدگی لوله ها بوجود می آید را نخواهیم داشت و شاهد ترکیدگی لوله های پلی اتیلن در قسمت های مختلف نخواهیم بود.
فشار بالا یکی از عوامل ترکیدگی لوله های پلی اتیلن
لوله های پلی اتیلن که از جنس HDPE تولید می شوند، دارای انعطاف بی نظیری هستند و نسبت به لوله های فلزی و سنتی دارای مقاومت بیشتری در برابر خمیدگی می باشند. در فشارهای مختلف، از انواع مختلف لوله های پلی اتیلن و با توجه به کارآیی که دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیدگی لوله های پلی اتیلن زمانی اتفاق می افتد که در فشار بالا از لوله هایی با مقاومت کمتر استفاده می شود، در این صورت لوله تحت فشار بیش از حد قرار گرفته و همین امر سبب ترکیدن لوله و نشتی آب می شود.
جالب است بدانید که در مواقعی که با مشکل گرفتگی لوله آب روبرو هستید، حتما باید به جنس لوله ها و استحکام آنها دقت شود چرا که ممکن است بر اثر فشار دستگاه تراکم هوا لوله ها دچار شکستگی شوند.
مزایای استفاده از لوله پلاستیکی پلی اتیلن در لوله کشی ساختمان
- سبک وزن بودن لوله های پلاستیکی
- مقاومت در برابر حمله های شیمیایی
- دارا بودن استحکام
- کاهش هزینه جابجایی و هزینه نصب
- تعداد اتصالات کمتری دارد که در نتیجه احتما نشت و ترکیدگی لوله پلی اتیلن را کاهش می دهد.
- مقاوم در برابر زنگ زدگی
- دارا بودن خاصیت ارتجاعی بسیار خوب
- لوله های پلاستیکی انطباق پذیری خوبی با حرکات زمین دارند.
- اصطحکاک کمتر بدلیل صاف بودن سطح داخلی این لوله ها
- ذخیره کردن انرژی در انتقال مایعات بدلیل کم بودن اصطحکاک لوله های پلاستیکی
دسته بندی شده در: تشخیص ترکیدگی لوله, لوله کشی آب و نصب شیرآلات, مجله